Furajarea si cresterea porcinelor
Furajarea si cresterea porcinelor
Furajarea si cresterea porcinelor
 

Rentabilitatea cresterii porcilor este determinata in primul rand de hranirea rationala. Este cunoscut faptul ca hrana are ponderea cea mai mare in cheltuielile de productie, reprezentand intre 60-80% din totalul acestor cheltuieli.

De aici rezulta atentia deosebita ce trebuie acordata utilizarii cu maxima eficienta a furajului si necesitatea corelarii continutului de substante nutritive cu cerintele fiziologice ale animalelor. Retetele de furajare pentru porcine urmaresc imbunatatirea lactatiei la scroafe, obtinerea de purcei mari si sanatosi la fatare si o rata mare de crestere la purcei. Toate acestea se pot obtine cu o nutritie corecta care ofera cantitatea optima de aminoacizi, carbohidrati, vitamine, minerale si apa.

Incepand din etapa de lactatie a scroafelor si pana la furajarea aferenta perioadei dinainte de abatorizare, realizarea retetelor de furajare trebuie sa aiba in vedere o serie de factori precum:

  • - temperatura si caracteristicile climatice
  • - rasa, sexul, greutatea si varsta animalelor
  • - starea de sanatate a grupului de animale
  • - prezenta mucegaiului, a toxinelor sau a altor inhibitori
  • - digerabilitatea nutrientilor din dieta
  • - concentratia energetica a dietei
  • - nivelul de furajare - limitat sau ad libitum

CARBOHIDRATII SI ENERGIA
Purceii au nevoie de energie pentru a trai, a creste si a se reproduce. Cantitatea de energie necesara difera in functie de clima, mediu ambiant, varsta, greutate si daca sunt destinati reproductiei sau nu. Astfel trebuie sa li se administreze substante energetice care se asigura in principal pe seama hidratilor de carbon (in special a amidonului), grasimilor si a substantelor proteice.

PROTEINA SI AMINOACIZII
Proteina este structura de baza a organismului, iar cantitatea necesara trebuie sa fie asigurata la nivelul corespunzator pentru fiecare categorie de animale si forma de productie in parte. La asigurarea necesarului de proteine trebuie sa se tina seama de includerea fiecarui amino-acid indispensabil si in special a lizinei si triptofanului.

O reteta de furajare completa va cuprinde 10 aminoacizi necesari in crestere si reproducere: arginina, histidina, isoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina. Proteinele din compozitia furajelor pe baza de porumb si alte cereale nu contin toti acesti aminoacizi motiv pentru care este indicata utilizarea de suplimente proteice pentru a corecta deficientele. Porcii au nevoie de lisina in mod special, deoarece asigura participarea corecta a celorlalti aminoacizi la formarea proteinei din muschi.

Pentru o dezvoltare corecta este foarte important ca dieta porcilor sa aiba un continut echilibrat care sa le ofere atat energie cat si proteina (aminoacizi) in proportii corecte. Porcii au nevoie de suficienta energie pentru a permite utilizarea lisinei si aminoacizilor in construirea fibrei musculare.

Daca furajele contin o cantitate prea mare de energie raportat la continutul de lisina, surplusul va fi convertit in grasime determinand cresterea unor porci grasi, care se vor comercializa cu pret mai mic pe piata. Pe de alta parte, prea multa lisina va creste inutil costurile furajelor deoarece excesul de proteina se descompune in aminoacizi ne-esentiali care se pierd in urina.

In plus, trebuie asigurate substantele biostimulatoare, vitamine si minerale, administrate fiecare in parte la nivelul optim pentru categoria de porcine care se creste.

MINERALE
Au un rol important in dezvoltare, in special calciul si potasiul, care participa la structura scheletului si in derularea a numeroase functii chimice esentiale in crestere, reproductie si lactatie. In nutritia porcinelor sunt importante 13 minerale dintre care calciu, cloruri, cupru, iod, fier, magneziu, fosfor, seleniu, sodiu si zinc ar trebui adaugate in mod obisnuit in alimentatia zilnica.

VITAMINE
Vitaminele reprezinta compusi organici necesari in cantitati foarte mici in nutritia porcilor. Acestea se impart in vitamine solubile in grasimi (vitaminele A, D, E si K) si solubile in apa. Dintre vitaminele solubile in apa utilizate in mod obisnuit in dieta porcilor fac parte niacinul, acidul pantotenic, riboflavinul si vitamina B12.

Recomandari:

  • 1. Informati-va asupra potentialului de dezvoltare a porcilor din ferma si evaluati periodic rata de crestere pentru a asigura o conversie eficienta a hranei in carne.
  • 2. Hraniti porcinele in functie de etapa de crestere in care se afla.
  • 3. Verificati periodic starea de sanatate a animalelor.